ŚWIAT PEŁEN WHISKY – SINGLE MALT A BLENDED WHISKY, WHISKEY, BOURBON, NIEKOŃCZĄCE SIĘ SPEKTRUM

Omówiwszy Single Malt Whisky i związane z nią trendy, czas zarysować różnice miedzy tym typem, tak nobilitowanej whisky, a Blended Whisky (czyli whisky mieszaną, kupażowaną) oraz innym rodzajami whisky, whiskey, bourbonów, na którym to morzu Single Malt Whisky dzielnie dryfuje.
Blended Whisky to mieszanka różnych destylatów Single Malt Whisky (czyli destylowanej ze słodu jęczmiennego) z grain whisky (destylowanej z ziaren innych zbóż, również kukurydzy). Nie odbierając zasług, a coraz częściej i jakości whisky mieszanej – im więcej proporcjonalnie Single Malt Whisky znajduje się w whisky mieszanej, tym jest ona wyżej pozycjonowana. Czyż nie lepiej więc sięgnąć po Single Malt Whisky?;-).
I tu w grę wchodzi ekonomia. Otóż produkcja Single Malt Whisky przebiega w tzw. alembikach, post still, miedzianych kotłach destylacyjnych, które po każdym nastawie destylacyjnym trzeba wyczyścić. Oczywiście alembiki to instytucja w świecie Single Malt Whisky, serce i dusza każdej destylarni – zasługujące na odrębny artykuł (i zasłużą;-). Z kolei produkcja whisky z innych zbóż przebiega w tzw. aparatach kolumnowych, w sposób ciągły. Permanentny alkohol, tanio i jednorodnie.
Wystarczy drobny udział Single Malt Whisky , zmieszanej/ zmieszanych z innymi whisky zbożowymi i tak powstaje Blended Whisky. Oczywiście nie deprecjonujmy Johnnie’go (Walkera) tak od razu. Przede wszystkim, jeśli mówimy o szkockich Blended Whisky to muszą one leżakować w dębowych beczkach minimum 3 lata (wszystkie whisky słodowe single malt i te z innych zbóż). Druga sprawa do stałość aromatu i smaku w czasie. Chcemy, aby Johnnie Walker Red Label, czy Ballentine’s Finest smakowały zawsze tak samo – oczekujemy standardu. I tu również wkraczają do akcji wybitni master blenderzy, którzy z wielu składników (w przypadku podstawowego Johnny Walker Red Label trzydziestu pięciu) potrafią wykreować zawsze tego samego Johnnego. Według mnie mistrzostwo. Chivas Regal 18 YO składa się mieszanki destylatów słodowych i zbożowych, z który najmłodszy dojrzewał przynajmniej 18 lat. Zaczyna pachnieć jakością. Pamiętajmy – im tańszy produkt, tym więcej młodych destylatów zbożowych w nim zawartych, a zapach i smak gorszy, nie warto.
Dla pełnego obrazu Scotch Whisky wymieńmy, że istnieją następujące rodzaje whisky zatwierdzone przez Scotch Whisky Association – Single Malt, Single Grain, Blended, Blended Malt oraz Blended Grain. Definicje nie wymagają chyba rozszyfrowania ;-).
Co słychać w Irlandii? W wielkim skrócie produkują tam whiskey, nie whisky (bywały wyjątki, obecnie nie). Irlandzkie whiskey destyluje się (przeważnie) trzykrotnie (w Szkocji dwukrotnie – wyjątek stanowi Auchentoshan poddawany również trzykrotnej destylacji) i przy słodowaniu nie używa się torfu (w Szkocji też oczywiście nie zawsze). Stąd generalna opinia o łagodniejszym aromacie i smaku whiskey irlandzkich. W Irlandii obserwujemy jednak whisky renesans i whisky rewolucję. Jak grzyby po deszczu powstają kolejne destylarnie whiskey, a profile smakowe bywają bardzo zróżnicowane.
Stany Zjednoczone to oczywiście całe uniwersum whiskey, whisky i bourbonów. Wspomnę o trzech rodzajach. Oczywiście o bourbonie – to whiskey (lub whisky w przypadku Maker’s Mark, Early Times i Old Forester), wydestylowana z zacieru zawierającego minimum 51% kukurydzy, poddana leżakowaniu w nowych, wypalanych od środka, dębowych beczkach przez okres co najmniej 2 lat. Drugim fantastycznym trunkiem wytwarzanym w USA jest Tennessee Whiske(y), czyli bourbon filtrowany przed maturacją przez grubą (10 stóp, około 3 metry) warstwę klonowego węgla drzewnego. Metodę tę nazywamy charcoal mellowing. Każdy zna Jacka Daniels’a. Każdy;-). Jack Daniel’s ma oznaczenie “whiskey”, natomiast George Dickel “whisky”. Nie można zapomnieć o Rye Whiskey, czyli whiskey wydestylowanej z zacieru zawierającego co najmniej 51% żyta. Nisza, ale wraca do łask.
Whisky to również Kanada, głównie whisky blended. Japonia to przepiękne królestwo wybitnych single malt, czy blended whisky. Jak pokazałem w relacji z Whisky Live Warsaw’15 whisky produkowana jest niemal wszędzie – nagradzane na świecie whisky z Tajwanu, czy Australii, największym producentem i zarazem konsumentem whisky są Indie, jak wiemy whisky powstaje w Szwecji, Finlandii, Islandii, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, we Włoszech, a do tego roku także w Polsce, w rodzinnej firmie Kozuba & Sons na Mazurach.
Świat whisky jest przeogromny, przejdziemy go razem smakując wybrane trunki, rozmawiając o rocznikach, markach i samych destylarniach. Mamy czas ;-).
marcins
No coraz fajniejsze te wpisy! Domagam się jakiejś fajnej tabelki tudzież infografik o tych wszystkich rodzajach whisky bo tak w tekście ciurkiem jak napisane to się można łatwo pogubić..
Andrzej
Dzięki. Rozumiem Cię doskonale. Będzie tabelka, czy inaczej, aby to uporządkować. Pozdrawiam.
Miecz
Nie zapomnij dodać kolumnę o sile kaca po wypiciu butelki 😉
Andrzej
skandal, że nie ma jeszcze jednostki kaca!
ale TU sąąąączymy 😉