THE MACALLAN AMBER – DESTYLARNIA MACALLAN – KREATORZY PRESTIŻU

The Macallan Amber należy do serii The Macallan 1824, wprowadzonej w 2012 – podstawowe z serii to Gold, Amber, Sienna i Ruby. To whisky “no age statement”, czyli bez określenia wieku. Należy dodać, że do tej samej serii należy najdroższa whisky świata, czyli The Macallan M, zatem towarzystwo wyborne, ale o tym później..;-).
The Macallan Amber:
Nos: słodycz, dżem czereśniowy (i truskawkowy), cytryna, wiosenne kwiaty, słodka wanilia
Podniebienie: aksamit rozlewa się po podniebieniu, strudel jabłkowy z cynamonem, orzechy laskowe
Finisz: pełzający, mocniejsze nuty orzechów, migdałów. na koniec karmel i marcepan w gorzkiej czekoladzie
The Macallan zawsze rozbudzał wyobraźnię smakoszy whisky. Whisky Single Malt sama w sobie jest dobrem luksusowym, wprawdzie coraz bardziej dostępnym, ale oddzielającym amatorów od przynajmniej aspirantów do bycia koneserem. Jakość, tradycję i historię, smak i doznania dostarcza wiele destylarni i marek szkockich oraz spoza Szkocji, jednak to Macallanowi udało się spozycjonować swoją markę najwyżej. Na pięć najdroższych whisky świata, trzy należą do The Macallan. Konkurencja nie śpi, sam Macallan popełnia błędy, jednak jak do tej pory król luksusu nie został zdetronizowany.
Destylarnia powstała w 1824 roku, założona przez Alexandra Reid’a jako Elchies Distillery od nazwy posiadłości zbudowanej w 1700 roku – Elchies House. The Macallan Distillery to nie historia dynastii rodzinnej, choć od 1892 do 1968 była w posiadaniu jednej rodziny Kemp’ów, ale klasycznego kapitalizmu w postaci debiutu giełdowego w 1968 roku, jako Macallan-Glenlivet plc, fuzji oraz przejęć. Obecnie jest w posiadaniu Edrington Group, podobnie jak Highland Park – dobre towarzystwo. Sama grupa Edrington ma wyjątkowo skomplikowaną strukturę, aby uniemożliwić wrogie przejęcie, co już było próbowane. Nieskutecznie.
The Macallan jako jeden z pierwszych wyczuł trend single maltów. Samotnym pionierem w latach 60-tych był oczywiście Glenfiddich, natomiast w latach 70-tych dołączył The Macallan, koncentrując swoje zabiegi produkcyjne i marketingowe w kierunku odrębności i wyjątkowości The Macallan Single Malt.
Jest kilka cech wyróżniających The Macallan. Jeszcze do niedawna destylarnia używała tylko beczek po sherry, co i tak wydaje się nie do końca prawdą… (pojawiały się “Macallany”, od niezależnych dystrybutorów pozbawione śladów sherry, tzw. naked Macallan). Nie zmienia to faktu, że udział beczek po sherry był i jest dominujący w ofercie Macallan’a. Obecnie firma sezonuje whisky w beczkach po sherry z hiszpańskiego i amerykańskiego dębu oraz po bourbonie z amerykańskiego dębu rzecz jasna. W 1999 roku Macallan przeprowadził badania, które wykazały, że drewno, a szczególnie najlepsze beczki po sherry mają w 60% wpływ na aromat i smak whisky The Macallan. Destylarnia odpowiada za 65% importu świeżych beczek po sherry z Hiszpanii do Szkocji, a są one zdecydowanie najdroższe. Współpracuje z jedyną w Hiszpanii firmą “‘tree to finished seasoned cask”, bednarzami z Tevasa i jedną z bodeg z Jerez. Takie beczki, wypełnione sherry, sezonuje się przez 18 miesięcy, następnie są one opróżniane i wysyłane do Szkocji, aby w destylarni napełnić je The Macallan “new make spirit”.
Kolejną cechą wyjątkową The Macallan to użycie niewielkich alembików w procesie drugiej destylacji, czyli spirit stills – najmniejszych w Speyside. Takie alembiki to intensywny kontakt destylatu z miedzią, to większa lepkość, owocowy, pełny aromat i smak. Innym wyróżnikiem jest “the finest cut” – tylko 16% destylatu otrzymanego ze spirit stills jest uznawany za “godny”, aby zostać wlanym bezpośrednio do beczek – przedgony i pogony wracają do powtórnej destylacji. Taka proporcja jest jedną z najbardziej rygorystycznych w branży. I by nie zapomnieć – whisky The Macallan nie zawiera barwników.
Te cechy i mocny marketing spowodowały, że The Macallan jest w pierwszej trójce najlepiej sprzedających się Single Malt Whisky za The Glenlivet i Glenfiddich. Sukces powoduje chęć i możliwość rozwoju – od wiosny 2015 The Macallan buduje nową destylarnię, która będzie największą w Szkocji z możliwościami produkcyjnymi 16 milionów litrów.
Oprócz podstawowych serii The Macallan, jak Sherry Oak, Fine Oak oraz serii obejmujących bardzo dostępne edycje po rarytasy jak The 1824 Series i The 1824 Collection, The Macallan wyróżnia się bardzo prestiżowymi limitowanymi edycjami. Jedną z nich jest The Macallan in Lalique, czyli bardzo dojrzałe whisky (obecnie od 50 do 64 lat) zawarte w wyjątkowych karafkach wyprodukowane przez Lalique, francuską firmę założoną w 1888 roku przez René Lalique, specjalizującą się w produkcji szklanych dzieł sztuki, jak również wyjątkowych produktów dekoracyjnych, biżuterii, perfum. Najwybitniejszą dotychczas edycją tej serii jest The Macallan 64 Years Old in Lalique Cire Perdue – kryształowa karafka, ręcznie wytworzona przez mistrzów z Lalique, zawierająca najstarszą Single Malt Whisky wydaną przez Maccallan’a. Na aukcji w 2010 roku 1,5 litrowa karafka została sprzedana za rekordową (wówczas) kwotę 460 000 $. Cała suma zasiliła fundację charity: water, która ma na za zadanie pomoc w zapewnieniu bezpiecznej i czystej wody pitnej w krajach rozwijających się.
Jeśli chodzi o rekord najdroższej whisky to został on pobity przez The Macallan M w 2014 roku – 6 litrowa karafka została sprzedana za 4,9 milionów dolarów hongkońskich, czyli 631 850 $. “M”, dzieło sztuki wzornictwa i sztuki tworzenia whisky, powstała jako koncepcja światowej sławy projektanta Fabien Baron’a, wykonana oczywiście przez mistrzów z Lalique, a napełniona najlepszymi destylatami przez specjalistów z The Macallan. Do stworzenia M wybrano 7 z 200 000 beczek po sherry, testowanych przez 2 lata – są to whisky dojrzewające od 75 do 25 lat. Edycja M to zaledwie 4 karafki, nazwane od imion cesarzy rzymskich i to jeden z nich Constantine jest obecnie najdrożej sprzedaną whisky na świecie.
Jeśli ktoś z Was będzie w posiadaniu próbki “M”, proszę o kontakt ;-). A na teraz niech wystarczy nam podejście pod drzwi destylarni The Macallan.
wszystkie zdjęcia i filmy, za wyjątkiem własnych, pochodzą z oficjalnej strony themacallan.com