Springbankthis is the way – mógłby powiedzieć Mandalorianin. Gdyby oczywiście znał destylarnię Springbank, metody produkcji w niej stosowane, a także jej produkty. Wszystko przed nim.

Springbank, Longrow, a także Hazelburn, czyli różnorodnego rodzaju przedmioty pożądania z destylarni Springbank. Roczna zdolność produkcyjna – 750 tysięcy litrów czystego alkoholu jest wykorzystywana w około 30%. Springbank stanowi 80%, a Longrow i Hazelburn po 10%. Krzywe popytu i podaży przecinają się w punkcie wybitnie niekorzystnym dla konsumentów. Produkty znikają, ceny rosną, tylko „antyczny” reżim produkcyjny jest bez zmian. Styczną dla producenta i whisky geeków jest jakość.

Springbank należy do rodziny Mitchell, którzy mają w swoich rękach równie rustykalnego bottlera Cadenhead’s i drugą destylarnię w Campbeltown – Glengyle, której Kilkerran’y już idą drogą sióstr ze Springbank Distillery.

W samym Springbank wszystko robią z premedytacją;-). Nie kupują słodu jęczmiennego. Zrobią go sami. Nie popędzą fermentacji, poczekają kilka dni. Wash still podgrzeją zarówno gorącą parą, jak i otwartym ogniem. Scary. Springbank’a przedestylują około 2,5 krotnie, Hazelburn nawet 3 krotnie bez użycia torfu, a Longrow, niech będzie zwyczajniej – 2 krotnie, ale s kolei przysmalą go torfem do 48-50 ppm i jeszcze przyfinuszują w beczkach po czerwonym winie. Wariaci z premedytacją.

11.03 mieliśmy przyjemność pojawić się w nowym wrocławskim salonie M&P. Spotkanie prowadził one and only Mariusz Masiak. Na stole pojawiły się, pachniały i smakowały…gdy tylko odczytam się z moich ręcznych notatek;-):

  • Hazelburn 10 YO 46%

100% beczki po bourbonie. Hazelburn jest od 1997 w asortymencie destylarni Spirngbank. W nosie rześka, trawiasta, cytrusy i z czasem czerwone owoce, brzoskwinie, delikatnie maślana. W smaku również maślane bułki, croissanty, orzechy, czekolada, skórzana, drewno;

  • Springbank 10 YO 46%

60% beczki po bourbonie, 40% sherry. W zapachu ciemne owoce, słodowo, bardzo delikatny dym, ziemistość, mineralność. Na podniebieniu morele, brzoskwinie, słodycz czysta, przechodzi w wytrawność, czuć teksturę, czerwone pomarańcze, zest, popiół, ziarna kakao;

  • Springbank 15 YO 46%

100% beczki po sherry. Nos – czerwone owoce, suszone, warsztat, nawet smar. Podniebienie – wędzonka, kompot z suszu.. sardynki, boczek przypieczony, skóra, tytoń na zmianę z czerwonymi owocami;

  • Springbank Sherry Wood Pedro Ximenez 10 YO 55%

Destylacja w 2012. 7 lat w beczkach po bourbonie 3 lata po PX. W zapachu nie tak intensywna przyprawa magi, sherry coke; w smaku również nieco magi, sól, pizza hawajska;-), kandyzowane owoce, landrynki, grillowane ananasy, bombonierka, stęchła piwnica, dojrzewający ser;

  • Longrow Peated 46%

Beczki po bourbonie i sherry. Torfowy Longrow jest od 1973 roku w asortymencie destylarni Springbank. W nosie aceton, świeże siano na zmianę ze stęchłym. W smaku drewno, skóra, grzyby. Według Agnieszki to: “przepocony Ironman leżący na sianie latem”…;-)

  • Longrow Red Tawny Port 11 YO 57,5%

7 lat beczki bourbon, 4 lata porto tawny. W zapachu landrynki, mleczne lody z wisienką, słodycz owoców, z czasem bardziej wytrawnie, stosunkowo mało wyczuwalny dym, lekka sól, konfitura z zielonych pomidorów. W smaku żurawina, suszone owoce, anyż, kwaskowatość, orzechy włoskie, kawa-czekolada;

Springbank – this is the way.

wszystkie zdjęcia za wyjątkiem jednego należą do e-whisky.pl

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *